Oferta
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności oparte o HACCP

Dla kogo?
Oferta na zaprojektowanie i wdrożenie systemu HACCP skierowana jest w szczególności do przedsiębiorstw biorących udział w łańcuchu żywnościowym obejmującym produkcję pierwotną, przetwórstwo, transport i obrót artykułami spożywczymi. Naszą ofertę kierujemy również do wszystkich producentów środków stosowanych do kontaktu z żywnością.
Czym jest HACCP?
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) stanowi systemowe podejście przy zapewnieniu bezpieczeństwa żywności.Nie wystarczy już tylko GMP i GHP, które w obecnej dobie stanowią działania wspomagające w eliminacji zagrożeń i zmniejszenia ich do poziomu akceptowalnego. HACCP zdominował na świecie strefę zabiegów o cechy zdrowotne żywności. Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych jest podstawą w trakcie wdrażania innych pokrewnych systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności w tym IFS i BRC.
Dla przedsiębiorców, którzy chcą wdrożyć system zarządzania niejednokrotnie HACCP jest doskonałym narzędziem do jasnego określenia słabych i mocnych punktów własnego procesu produkcyjnego oraz oszacowania zagrożeń bezpieczeństwa zdrowotnego dla własnych wyrobów
Korzyści z posiadania HACCP:
- Przygotowanie się do coraz to bardziej rygorystycznych wymagań higieniczno-sanitarnych
- Jasne udokumentowanie występowania oraz eliminacji zagrożeń bezpieczeństwa żywności
- Utrzymanie zapisów jakości stanowiących dowód rzetelnego monitoringu Krytycznych Punktów Kontrolnych
- Partnerski udział w systemie wczesnego ostrzegania
- Spełnienie wymagań prawnych UE
- Integracja systemu HACCP z procesowym podejściem zarządzania
Jak wdrażamy HACCP?
Realizując projekty systemu HACCP szczególną uwagę zwracamy na specyficzne wymagania przepisów prawnych obowiązujących w danej branży przemysłu spożywczego i indywidualne możliwości rozwoju przedsiębiorstwa w aspekcie GMP i GHP.
Proces prac wdrożeniowych prowadzony jest w etapach, których niezmiennymi są:
- Lokalna wizytacja przedsiębiorstwa mająca na celu ocenę zasad GMP i GHP.
- Opracowanie harmonogramu prac wdrożeniowych na podstawie dokonanej oceny.
- Uruchomienie prac wdrożeniowych opartych na pracy zespołowej naszych konsultantów z powołanym przez Państwa zespołem.
- Przeprowadzenie analizy zagrożeń i identyfikacji Krytycznych Punktów Kontrolnych.
- Uruchomienie zapisów z monitoringu CCP i obowiązujących zasad systemu HACCP.
- Weryfikacja systemu HACCP.
- Na życzenie Klienta przygotowanie do procesu certyfikacji systemu w niezależnej jednostce.
Formularz zamówienia oferty - przejdź::.